С началото на европредседателството ще се промени и ритъмът на живот в София. В града ще има близо 300 събития. 32 от тях са на най-високо ниво и участниците в срещите са с ранг на министър-председатели. Това е и причина за ограничение в движението и повишаване на нивото на сигурност в зоните, където ще се провеждат събитията.

София

Повече от 800 официални гости ще посетят София през януари за българското председателство на Съвета на ЕС. Това е и причина на софиянци да им се наложи да свикнат с още по-натоварен трафик заради въведени мерки за сигурност.

Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС: "... ще бъде ограничено преминаването и паркирането в зоната около НДК за тези 32 събития на високо ниво. В останалото време се надявам, че няма да има проблем и да създаваме проблем за работещите и живеещите в центъра на града."

Обществените паркинги на улиците "Баба Неделя" и "Шандор Петьофи" до Националния дворец на културата ще бъдат затворени за шест месеца.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта в Столичната община: "По време на самото председателство няма да бъдат затваряни пътни артерии, булеварди или улици. Да ще има временни ограничения в предвиждането когато преминават отделните делегации. Като ние ще бъдем в пряка комуникация с Пътна полиция и СДВР, така че наистина затруднението на гражданите да е минимално. Възможни са затруднения, но те няма да бъдат значителни за трафика."

Промените в движението ще се публикуват на сайта на Министерство за българското председателство, Министерство на вътрешните работи и Столичната община. Освен с натоварения трафик софиянци ще трябва да свикнат и със засилените мерки за сигурност.

Валентин Радев, министър на Министерство на вътрешните работи: "3500 камери ще наблюдават всички онези, които ще идват на гости, не само тези, които ще идват на гости, а и тези които идват от страна в столицата по време на председателството."

Европредседателството ще бъде причина за увеличаване в търсенето на хотелиерските и ресторантьорски услуги, което ще доведе до покачване на цените.

Калин Генев, управител на хотел: "... Да, 10-20% повишение и пак всичко зависи от конкретното търсене за деня. "

Въпреки дискомфорта за софиянци - ограниченията в движението и покачването на цените на някои услуги, ползите от председателството със сигурност ще са много.

И една добра новина. Ръстът на посетителите ще се отрази благоприятно на инвестиционния рейтинг на София. А това означава повече работни места, придобивки и услуги за жителите на града.