НОВИНИ

Най-силните икономики в ЕС ще обсъдят бъдещето след Брекзит

Ръководителите на най-силните икономики в Европейския съюз се събират тази вечер в двореца Версай край Париж.Домакинът Франсоа Оланд ще обсъди с Ангела Меркел, Мариано Рахой и Паоло Джентилони позициите на страните им преди срещата на върха в Рим, по случай 60-годишнина от основаването на Евросъюза. Четирите членки ще говорят за Европа на няколко скорости.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:05, 06.03.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Мини среща Франция, Италия, Испания и Германия се провежда тази вечер във Версай.

Ние сме четирите най-важни страни и на нас се пада да кажем какво искаме да правим заедно с другите, каза преди срещата испанският премиер Мариано Рахой.

Имигрантите, еврото, сигурността и изобщо бъдещето на Евросъюза след Брекзит-а ще се обсъждат в Рим на 25 март, но позициите вече се очертават. Германия и Франция избират Европа на няколко скорости. По-точно не всички да участват всеки път във всички етапи на интеграцията. В днешно интервю за европейски издания, Франсоа Оланд заяви, че след дълга съпротива идеята за Европа на много скорости е станала възможност. Италия и Бенелюкс също я подкрепят.

Ангела Меркел направи важно уточнение.

Ангела Меркел, канцлер на Германия (9 феврурари 2017г.): За мен не става дума за две скорости в еврозоната. Тя трябва да остане единна.

Париж е ясен по отношение на ключов аспект на Брекзит-а.

Франсоа Оланд, президент на Франция (20 февруари 2017 г.): Когато една страна вече не е в Европейския съюз, тя вече не е и в митническия съюз. Обединеното кралство направи този избор.

Мариано Рахой е привърженик на фискален съюз и на единен енергиен пазар. Италия изработва пътна карта за римската среща. Всички страни обаче ще трябва да вземат под внимание евентуална победа на националистическа партия, макар че засега Марин Льо Пен във Франция и Герт Виллдерс в Холандия не са начело в проучванията. Не случайно срещата във Версай съвпадна с интервюто на френския президент. В него той предупреди, че от 30 години крайната десница не е била толкова силна, но и че Франция няма да отстъпи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой секции във Виена за изборите на 26 март
Рекорден брой секции във Виена за изборите на 26 март
 Обучават детегледачки за оказване на първа помощ
Обучават детегледачки за оказване на първа помощ