НОВИНИ

Робърт Гласпър за първи път в България за фестивала "A to Jazz"

И днес джазовите вечери на открито в София продължават. Сборният пункт на ценителите на добра музика отново е Южният парк за финалния концерт от фестивала "A to Jazz", който събира едни от най-големите световни и джаз музиканти. Вчера вечерта, специално за фестивала, за първи път в България беше и носителят на пет награди "Грами" Робърт Гласпър. Какво научихме за неговата музика и магията на джаза, вижте в следващия репортаж.

Диана Миткова
от Диана Миткова
09:00, 09.07.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Албумът му "Black Radio" прекрачва всички жанрови граници и му печели първата от цели 5 награди „Грами“. Робърт Гласпър противодейства на всички жанрови ограничения. А вчера вечерта завладя и българската публика заедно с групата му Robert Glasper Experiment, като представиха и най-новия си албум.

Робърт Гласпър, музикален продуцент и изпълнител: Албумът е един огромен микс от жанрове - малко поп, рап, хип хоп, R&B, джаз. Обичам да изпълнявам най-различни стилове музика. Представете си го като един милкшейк - слагаш най-различни вкусове в блендъра и след това изсипваш в чашата. И ето го и резултата!

Заедно с музикантите си, джаз пианистът и музикален продуцент има зад гърба си колаборации със звезди от световно ниво като Ерика Баду, Максуел, Джил Скот, Нора Джоунс, Снуп Дог и Джей Зи. А вдъхновение черпи именно от феновете.

Робърт Гласпър, музикален продуцент и изпълнител: Когато хората ми споделят как музиката ми е повлияла по някакъв начин на живота им - това е всичко, от което имам нужда! Това е вдъхновението! Когато знаеш, че твоята музика помага на хората.

Сподели ни, че не винаги всичко е толкова бляскаво колкото изглежда.

Робърт Гласпър, музикален продуцент и изпълнител: Най-добрият съвет, който бих дал на други музикални артисти: винаги помни, че не всичко се случва така както искаме. Винаги казвам, че вселената също има думата. Всичко се случва. Ще има тежки моменти, но понякога най-добрите неща произлизат именно от тях. Това се е случвало при мен доста често. Много хора не подозират - виждат само Грами-тата и музиката, но всичко това е въз основа и на много тежки моменти. Но това е ОК, защото това в крайна сметка са уроците на вселената.

Тази вечер сцената на джаз феста ще оглави американският басист Крисчън Макбрайд, носител на четири статуетки "Грами". За него Робърт Гласпър споделя.

Робърт Гласпер, музикален продуцент и изпълнител: Обожавам Крисчън! Той е моят ментор! Свирили сме заедно и ме е научил на страшно много неща. Той ми е като по-голям брат. Обичам го. Един от най-невероятните музиканти, който света е виждал в историята на музиката.

Следващата спирка на Гласпър е именно днес в Ротердам, където ще участва в един от най-големите джаз фестивали в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват сигнали за изхвърлени от морето мъртви делфини
Проверяват сигнали за изхвърлени от морето мъртви делфини
По-скъпи ли са лекарствата в аптеките по морето?
По-скъпи ли са лекарствата в аптеките по морето?