Възможно ли е робот да твори? Британецът Ейдън Мълър се надява да отговори на този въпрос чрез робот, чийто създатели твърдят, че може да рисува портрети на хора. И не само!

Това е роботът Аи-Да. Наречен е на името на Ада Ловлейс - британски математик, смятана за първият програмист в света.

Ейдън Мълър е собственик на галерия във Фолмът, графство Корноуол и следи отблизо работата на инженерите разработчици. Амбицията му е да докаже, че роботът може да бъде истински художник.

Ейдън Мълър, управител на галерия: Нашата цел е тя да се изявява като художник. И тъй като ще рисува, се надяваме да разработим специална технология. Но също така тя ще влиза в контакт с публиката, ще задава въпроси.

Главата на робота сега стои на работния плот, но движенията ѝ са много живи. В очните ѝ ябълки са разположени камери, които могат да разпознават чертите на човешкото лице. Роботът може да установи зрителен контакт и да следва човека в стаята, както и да повтаря неговите действия.

Саймън Озбърн, разработчик: Около 40 мускула в човешкото лице изразяват емоциите ни. Само за усмивката са ангажирани между 10 и 12. Аи-Да ще е най-скъпият ни робот, но същевременно тя е много малка, което означава, че монтирането на двигатели, които да пресъздават емоциите, в такъв малък мащаб е предизвикателство.

Създателите на робота се опитват тя да изглежда красива - когато бъде готова, например, Аи-Да ще има дълга тъмна коса.

А първата ѝ изложба се очаква през май в Оксфордския университет, а скиците ѝ ще бъдат представени по-късно - през ноември, в Лондон.