Учениците от Клуба по роботика към Русенската математическа гимназия „Баба Тонка” създадоха робот, с който да помогнат на децата със специални образователни потребности по-лесно да усвояват учебния материал. Можете да научите повече за благородната йауза в рубриката на БНТ 2 Търси доброто”.

Русе

Роботът ще е полезен на над 30 деца от училище „Васил Априлов”, които срещат трудности при обучението си. А идеята идва от психолога Миглена Дамянова, която се е заела с трудната задача да направи учебните им занятия по-достъпни и забавни. Веднага намира съмишленици сред учениците от клуб „Роботика”, които за няколко дни конструират и програмират робота Пъпи.

Петър Петров – ученик от 9 „в” клас в ПМГ „Баба Тонка” - Русе
„Това са деца, малко по-малки от нас или на същата възраст, които също трябва да се докоснат до света, в който и ние живеем, а не да са изолирани по някакъв начин.”
Мария Джумалийски - ученичка от 11 „в” клас в ПМГ „Баба Тонка” - Русе
„Защото роботите съвсем скоро ще запълнят нашето ежедневие и ще бъдат наши приятели и помощници. Искам тези деца също да могат да се докоснат до тях и да разберат, че те са наши приятели и че няма нищо страшно.”

В това се убеждават и децата със специални образователни потребности още при първата си среща с робота Пъпи. Не закъсняват и резултатите при обучението с него.

Донка Симеонова – ръководител на Клуб по роботика към ПМГ „Баба Тонка” - Русе
„През седмицата ще събираме информация за техните потребности и ще се подготвяме с нашата изненада във вид на робот, който ще програмираме според техните потребности.”
Цвета Иванова - ученичка от 11 „в” клас в ПМГ „Баба Тонка” - Русе
„Трябва да бъдем добри и ако имаме възможност да помогнем на някой, трябва да го направим, без да се замислим.”
Уроците с робота ще продължат до края на учебната година. А със своята разработка учениците от Клуба по роботика спечелиха първо място на националния конкурс "Млад благотворител", който насърчава деца от гимназиалния курс да участват в каузи в полза на общността.
Вижте повече за кампанията Търси Доброто