НОВИНИ

Робот прави пици във Франция

Възможно ли е роботите да станат най-известните майстори на пица в света? Това се опитва да постигне французинът Филип, който използва робот в заведение край Париж.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:53, 28.06.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Обикновено виждаме роботите във фабриките, но този е способен да сложи доматен сос върху основата на пицата, а после да я пъхне във фурната и накрая да я нареже на парчета. Роботът е настроен да извършва със своите три ръце няколко задачи наведнъж. Според неговите създатели той може да прави пица на всеки 30 секунди или до 120 за един час. За сравнение, капацитетът на обикновения човек е най-много 40 пици в рамките на 60 минути. Но въпросът не е само в бързината. Всички съставки са внимателно подбрани.

Идеята е на двама френски инженери и се заражда още докато са в университета. Единствената храна, която могат да си позволят по това време е от заведенията за бързо хранене, но тя е толкова лоша, че са провокирани да измислят начин как това може да се промени.

Филип Голдман, управител на старт-ъп: Роботите могат да направят уникални пиците на клиентите, според техните желания по всяко време на деня, дори в 2 часа през нощта. А това е доста забавно и не може да бъде направено в заведение за бързо хранене или традиционен ресторант. Хората днес имат все по-малко време за обяд и често това е за сметка на качеството на храната. Ние им предлагаме и двете.

Филип има големи идеи за новаторското си производство, което като начало иска да премести в центъра на Париж.

Там обаче ще срещне конкуренцията на истински майстор на пици - италианецът Виторио Монти. Със златните си ръце той прави истински шедьоври.

Виторио Монти, майстор - пицар: Не, не! Бъдещето на пицата не са роботите. Пицата е традиция, а това означава тя да се прави ръчно.

Ще изместят ли роботите хората в приготвянето на пица предстои да видим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марешки: Дебатът по вота на недоверие беше безсмислен, мотивите са смешни
Марешки: Дебатът по вота на недоверие беше безсмислен, мотивите са "смешни"
Гл. комисар Николай Николов: Няма бедстващи хора, никъде не се наложи евакуация
Гл. комисар Николай Николов: Няма бедстващи хора, никъде не се наложи евакуация