Революционно средство за разпространяване на ученията на будистката религия откриха в храма "Лонг Куан" в китайската столица Пекин. Робот- монах отговаря на гласови команди и на прости въпроси относно тайните на будизма.

Иметото на религиозния робот е Шиян'ер и е бил разработен под наблюдението на учителя Шияншу. Според него машината е модерно средство за разпространение на ученията на будизма и е подходящ за мисията си заради своето безразличие към славата или богатството.

Шияншу, будистки учител: "Шиян'ер е способен да разпространява будистките учения по неформален и лесен начин, точно както моят учител е обучил и мен самия. Той никога не ни е залагал прекалено сложни будистки мисли".

Роботът Шиян'ер вече е бил показван на редица събирания в Китай и популярността му нараства посредством социалните мрежи. Образът му вече се разработва като персонаж в комикси и анимации. Монасите в храма "Лонг Куан" работят по това да поставят по-силен акцент върху неговото послание, отколкото върху външния му вид. Китайската будистка асоциация наскоро призова за повече културни иновации във връзка с религията и обяви, че тепърва ще се създаде второ поколение роботи като Шияншу.