Робот привлича стотици поклонници в храма Кодайдзи, който се намира в старата японска столица Киото. Имитирайки човешки жестове и чрез инсталиран гласов софтуер, андроидът "Майндър" успява визуално да пресъздаде будистки учения, мъдрост и философия. Вижте какво стои зад роботизирания пророк.

Външният вид и ученията на робота "Майндър" произлизат от будистката митология. Макар и във футуристично тяло, андроидът е базиран на богинята на милосърдието Канон Бодхисатва. Според древните текстове тя може да се материализира във всякаква форма.

Освен стотиците механизми, които позволяват точна имитация на човешки движения, андроидът има способността да говори. За тези, които не знаят японски, английски субтитри се прожектират на стените до него.

"Майндър" е създаден чрез съвместното партньорство между храма Кодайдзи и университета в Осака.

Теншо Гото - главен монах в храма Кодадзи: С напредването на технологии и изкуствения интелект, мисля че е подходящо религиозни фигури да бъдат роботизирани. По този начин хората ще могат да се докоснат в по-голяма степен до духовното.

Андроидът притежава женски и мъжки характеристики.

Кохей Огава - професор в университета в Осака: Това, което отличава този андроид, е способността му да изказва сложни изречения и да отговоря на въпроси. Всичко това, докато имитира човешки движения.

Поклонниците в храма не са против, а някои от тях дори приветстват идеята.

Риоске Итабаши: Футуристичен е, но начинът по който говори наподобява този на човешко същество. Това ме привързва към него.

"Майндър" е висок 195 сантиметра и тежи 60 килограма. Изработен е главно от неръждаема стомана, а лицето и ръцете са силиконови. Андроидът-пророк на Буда ще бъде на показ в храма до 6 май.