Робот с човешки размери беше представен за първи път по време на третото издание на изложението "Младежко техническо творчество" в Горна Оряховица. Тази година във форума участват над 300 души. По време на изложението те представят уникални технически разработки, а целта е ученици и студенти да имат възможност да популяризират изобретенията.

Горна Оряховица

Росен Христов е машинен инженер. Преди две години започнал да разработва проект за робот, който да може да изпълнява по-голямата част от функциите на човешкото тяло и дори да гледа болен човек.

Росен Христов - машинен инженер: Може да го наблюдава, може да се обажда, ако има нещо, може да му помага като вдига разни предмети, да налива, да хваща шише и да налива в чаша и да го занесе на болния човек, който няма възможност за това.

Освен роботът болногледач бяха представени и прототипи на състезателни електромобили, разработени изцяло от ученици, които вече са участвали с тях в много европейски състезания.

Даниел Каблаков - ученик град Чепеларе: Управлението му е сравнително лесно, защото е изключително лек автомобила и това му позволява по-лесното управление. Излизал съм 10-15 пъти на пистата.
Велин Георгиев - ученик град Бургас: Изградихме този автомобил за четири месеца, изцяло ръчно изработен е, основата на автомобила и алуминиева стълба, а корпуса е изработен от стъклопласт. Има две състезания в Париж и в Турция.

Изложението продължава до 13 октомври в спортната зала на Горна Оряховица.