НОВИНИ

Робот ще спасява от влагата стенописите в Бачковския манастир

Игуменът на манастира архимандрит Симон заяви, че с помощта на робот ще спасяват от влагата стенописите в Бачковския манастир. Методът е немски, познат на света повече от 15 години, поясни игуменът.

bnt avatar logo
от Агенция"Фокус"
16:03, 22.10.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
робот спасява влагата стенописите бачковския манастир

„Представлява едно рамо с бургия, която прави отвор в основите на църквата и инжектира соли, които започват да дърпат влагата по стените”, каза архимандрит Симон. Роботът се предлага от български фирми.

Архимандритът посочи, че по същия метод преди две години е била почистена Кьолнската катедрала, а днес така се чистят тунели и редути. Игуменът на Бачковския манастир каза още, че проектът за ремонта на манастира е спрян в първата му част - за хващане на дъждовната вода, тъй като има дребни забележки и уточнения, които трябва да се изчистят. Най-вероятно в тази си част ремонтът ще започне догодина, през месец март.

За ремонта на Бачковския манастир бяха отпуснати 300 хиляди лева от държавата. „Ние вече подменихме покривното пространство на целия манастир, което е близо 6000 кв. м. довършихме едно хале 400 кв м., което ще събира ненужния материал, изчистена е фасадата на манастира, която грейна”, каза архимандрит Симон.

Довършва се северната страна на църквата, а до края на месеца строителното скеле ще бъде извадено оттам, идва зима и не може да се работи, тъй като бавно съхне. „Куполът също е изчистен, стенописите по южната стена на основната църква са изчистени, като почистеното пространство е около 600 кв.м. След 1 ноември това вече ще се вижда осезаемо”, добави игуменът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Касационният съд в Египет потвърди 20 години затвор за бившия президент Морси
Касационният съд в Египет потвърди 20 години затвор за бившия президент Морси
Талибаните използват дронове при планиране на атаките си
Талибаните използват дронове при планиране на атаките си