Британска компания е разработила робот, който да помага в земеделските дейности. Той се използва главно за откриване на плевели и вредители по насажденията.

Как се казва новият помощник, разказва Ива Стойкова.

Натиск от цените на суровините, от нуждата за повече ефективност в земеделието и от стремежа за щадене на околната среда. С всички тези трудности се сблъсква Джейми Бътлър в своето стопанство в Англия. Той обаче си има ценен помощник - робот на име Том, който използва GPS, изкуствен интелект и смартфон технология, чрез която прави дигитална карта на полето.

Бен Скот-Робинсон, разработчик на робота: Това, което правим, не може да бъде постигнато от човек. Физически не е възможно един земеделски стопанин да обиколи и да провери всяко растение и да го обгрижва. Това обаче е постижимо, ако имате неуморим помощник като робот.

Следващата година британската компания, разработила робота Том, планира да започне тестове с още две машини, които ще бъдат специализирани в три направления - засяване, подхранване и плевене на културите. Те ще се казват Дик и Хари. Освен всички други предимства, роботите са по-леки от тракторите.

Джейми Бътлър, земеделец: Робот, трактор... те са просто средство. В известен смисъл обаче правим стъпка назад към поколението на дядо ми. Искаме да използваме малко земеделска земя за повече продукция.

Самоуправляеми трактори и роботизирани машини се използват от години в земеделието. Отскоро дронове също следят за развитието на насажденията. Но някои дейности трудно могат да бъдат изпълнени от роботи като ръчното бране на деликатните ягоди или малини.