НОВИНИ

Робърт де Ниро получи награда за цялостно творчество в Сараево

Американският актьор Робърт де Ниро откри в присъствието на около 3000 зрители Двадесет и втория Филмов фестивал на Сараево, който му връчи награда за цялостно творчество, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
07:34, 13.08.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още
робърт ниро получи награда цялостно творчество сараево

Гигантът на американското кино, който следващата седмица навършва 73 години, бе дълго аплодиран от публиката при качването си на сцената под музиката на Нино Рота на "Кръстникът", трилогията на Франсис Форд Копола, в която Де Ниро е една от звездите.

Робърт де Ниро получи от директора на Сараевския фестивал Мирсад Пуриватра наградата "Почетно сърце на Сараево" за цялостно творчество, преди прожекция на открито на заснетия преди 40 години "Шофьор на такси" на Мартин Скорсезе, който е носител на Златната палма на Фестивала в Кан през 1976 г. и в който главната роля се изпълнява от Робърт де Ниро.

"Сараевският филмов фестивал е роден в мрачен и опасен период. Шест години по-късно, на 11 септември 2001 г., моят квартал в Ню Йорк бе нападнат и ние създадохме Филмовия фестивал "Трибека" като проява на надежда, съпротива и предизвикателство", заяви Де Ниро, изтъквайки сходните обстоятелства за раждането на двата филмови фестивала.

Филмовият фестивал на Сараево е създаден като "проява на съпротива" по време на обсадата на Сараево (1992-1995 г.) преди да се наложи на Балканите с годишна посещаемост от над 100 000 души.
Фестивалът "Трибека" е основан от Робърт де Ниро за съживяване на културния живот в Манхатън след атентатите от 11 септември.

Двадесет и втория Сараевски филмов фестивал ще продължи до 20 август и на него ще бъдат показани над 200 филма.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фидел Кастро на 90 години
Фидел Кастро на 90 години
Ивет Лалова е на полуфинал на 100 метра при жените в Рио
Ивет Лалова е на полуфинал на 100 метра при жените в Рио