България е пример за това как трябва да се работи за решаване на бежанската криза. Това заяви министърът на вътрешните работи на Словакия Робърт Калиняк.

Той и вицепремиера Румяна Бъчварова присъстваха на смяната на двата контингента от словашки полицаи на граничния пункт "Капитан Андреево". Всеки контингент се състои от по 25 души. Ротацията се прави на един месец, но при необходимост срока може да бъде удължен. Общо 171 са всички гранични полицаи от европейски държави, които помагат за охраната на българските граници. Двамата министри се запознаха и с условията за работа на служителите на "Капитан Андреево".

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: В последния месец забелязваме една тенденция на спад на миграционния натиск. Много малко са хората, които влизат тук на българска територия. Основните движение и основните ни усилия са да предотвратим насочването към сръбската граница и опитите да се премине тя от хора, които са на наша територия и са получили статут. Затова усилията ни са да организираме по-добре нашата работа и всички процеси, които са в центровете за настаняване на бежанци.