НОВИНИ

Роди се първото бебе от "трима родители"

Родено е първото дете, което носи гените на трима души. Бебето има в клетките ДНК на майка си, баща си и на донора. Сложната процедура е била приложена, за да се избегне генетична мутация, която майката би предала на детето. Специалисти определиха новината като "нова ера в медицината".

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:06, 28.09.2016
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Абрахим Хасан е генетичен наследник на майка си, на баща си и на донора. Той се родил през април. Но новината беше съобщена едва сега. Американски учени приложили сложната технология, за да потиснат част от гените на майката. Тя е здрава, но е носител на синдрома на Лей, който поразява нервната система. Първите две деца в семейството са починали от това заболяване.

Методът, който са използвали учените е да извлекат ядрото от яйцеклетката на майката. След което го прехвърлили в яйцеклетката на донорката. Така се получила яйцеклетка с ДНК на майката и митохондрии на донора. От получените 5 ембриона само един се развил нормално.

Специалистите са убедени, че новата технология ще помага на родители с редки генетични състояния да имат здрави деца.
Тази процедура, обаче, е забранена в Съединените щати. За това американски учени са я извършили в Мексико. Родителите са от Йордания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството издигна Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН
Правителството издигна Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН
Майки излизат на протест пред Съдебната палата в Ямбол
Майки излизат на протест пред Съдебната палата в Ямбол