Музикалната драмата "Роди се звезда" води с четири номинации за кинонаградите на американската Гилдия на филмовите актьори, включително и за най-добър актьорски състав, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Останалите номинирани за водещата награда най-добър актьорски състав са "Черната пантера", "Черен в клана ("BlacKkKlansman"), "Луди богаташи" (Crazy Rich Asians), "Бохемска рапсодия".

Брадли Купър и Лейди Гага в "Роди се звезда"
Брадли Купър и Лейди Гага в "Роди се звезда" © снимки: БТА

главните роли на "Роди се звезда" са Брадли Купър и Лейди Гага. И двамата са номинирани за индивидуални награди за изпълнението във филма. Номинация получи и Сам Елиът за актьор в поддържаща роля. "Фаворитката" не успя да влезе във водещата категория за най-добър актьорски състав, но трите звезди във филма - Оливия Коулман, Рейчъл Вайс и Ема Стоун бяха номинирани за индивидуални награди.

Емили Блънт получи две номинации - за актриса в главна роля в "Мери Попинз се завръща" и за поддържаща роля в "Нито звук". Другите номинирани за най-добра актриса освен Емили Блънт, Лейди Гага и Оливия Коулман са Глен Клоуз ("Съпругата") и Мелиса Маккарти ("Можете ли да ми простите").

В категорията за най-добър актьор съперници на Брадли Купър са Крисчън Бейл "Вице" ("Vice"), Рами Малек ("Бохемска рапсодия"), Виго Мортенсен ("Зелената книга") и Джон Дейвид Уошингтън ("Черен в клана"). Махершала Али ("Зелената книга"), Тимъти Шаламе ("Прекрасно момче"), Сам Елиът ("Роди се звезда"), Адам Драйвър ("Черен в клана") и Ричард Грант ("Можете ли да ми простите") бяха номинирани за наградата за актьор в поддържаща роля.

Номинации за актриса в поддържаща роля получиха Ейми Адамс ("Вице"), Емили Блънт ("Нито звук"), Марго Роби ("Кралицата на Шотландия"), Ема Стоун и Рейчъл Вайс за "Фаворитката". В телевизионните категории най-много номинации - по четири, получиха "Удивителната г-жа Мейзъл" и "Озарк". "Бари", GLOW, "Историята на прислужницата" и "Методът Комински" са с по три номинации.

За най-добър актьорски състав в драматичен сериал са номинирани "Американците", "Обадете се на Сол", "Историята на прислужницата", "Озарк", "Това сме ние". За най-добър актьорски състав в комедиен сериал са номинирани "Атланта", "Бари", GLOW, "Удивителната г-жа Мейзъл" и "Методът Комински".

Наградите на Гилдията на филмовите актьори се смятат за добър индикатор за успех на "Оскар"-ите, защото нейните членове са най-голямата група в Академията за кинематографично изкуство и наука. Церемонията за наградите на актьорската гилдия е насрочена за 27 януари в Лос Анджелис. На нея Алън Алда ще бъде почетен с отличието за цялостно творчество.