НОВИНИ

Меню без глутен за децата с проблеми в градините в Благоевград

В детските ясли и градини в Община Благоевград вече се приготвя храна за деца, които имат глутенова непоносимост. До началото на тази година в детските заведения не се предлагало изхранване на децата с глутенова ентеропатия. Според регистрите на Регионалната здравна инспекция само в две заведения в Благоевград се обучават деца с непоносимост към глутеновите храни, затова от общината са решили в кухните към заведенията да са приготвят храните.Вижте прякото включване на Ирина Николова.

bnt avatar logo
от Ирина Николова.
09:08, 24.01.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В детска ясла "Славей" в Благоевград се обучават 80 деца, като едно от тях има глутенова непоносимост. До сега се е налагало майка му сама да приготвя в домашни условия храната, за да се сервира в яслата.

От началото на годината в детската ясла е създадена организация за приготвянето на храна, която не съдържа глутен, като пшеничните продукти са заменени с други и се съхраняват отделно.

Виктория Величкова, директор на ДЯ „Славей"- Благоевград: Трябва да се готви в отделни съдове, да са различни, от тези, в които се приготвя за останалите деца. Всичко е отделно - тенджери, лъжички, вилици, ножове.
Йорданка Цветанова, готвач: Всеки ден за това детенце се готви супичка и основно ястие, отделно е закуската, плода, обяд и следобяд, храната е ранообразна.

От Община Благоевград казаха, че таксата за родителите ще остане същата, въпреки по- скъпите продукти, които се ползват.

Д-р Атон Темелков, община Благоевград: Отглеждането на дете с храноден в детската градина излиза около 1, 85 лв. на останалите деца. На тези деца със специфични потребности излиза около 3, 14 лв сме го сметнали. Но за момента община Благоевград поема изцяло финансовото подпомагане.

Обмисля се и в млечната кухня в града да се приготвят безглутенови храни за по-малките деца, които не посещават ясла, ако има интерес от родители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп отлага традиционната си реч За състоянието на Съюза
Тръмп отлага традиционната си реч "За състоянието на Съюза"
Грипът обхвана половината страна
Грипът обхвана половината страна