В детска ясла "Славей" в Благоевград се обучават 80 деца, като едно от тях има глутенова непоносимост. До сега се е налагало майка му сама да приготвя в домашни условия храната, за да се сервира в яслата.
От началото на годината в детската ясла е създадена организация за приготвянето на храна, която не съдържа глутен, като пшеничните продукти са заменени с други и се съхраняват отделно.
Виктория Величкова, директор на ДЯ „Славей"- Благоевград: Трябва да се готви в отделни съдове, да са различни, от тези, в които се приготвя за останалите деца. Всичко е отделно - тенджери, лъжички, вилици, ножове.
Йорданка Цветанова, готвач: Всеки ден за това детенце се готви супичка и основно ястие, отделно е закуската, плода, обяд и следобяд, храната е ранообразна.
От Община Благоевград казаха, че таксата за родителите ще остане същата, въпреки по- скъпите продукти, които се ползват.
Д-р Атон Темелков, община Благоевград: Отглеждането на дете с храноден в детската градина излиза около 1, 85 лв. на останалите деца. На тези деца със специфични потребности излиза около 3, 14 лв сме го сметнали. Но за момента община Благоевград поема изцяло финансовото подпомагане.
Обмисля се и в млечната кухня в града да се приготвят безглутенови храни за по-малките деца, които не посещават ясла, ако има интерес от родители.