НОВИНИ

Болният Мустафа все още не е потърсен от родителите си

Съдбата на 9-годишния Мустафа, болен от левкемия, трогна хиляди в социалните мрежи. Много хора се отзоваха на призива - да се помогне на детето, което от месец е в Детското онко-хематологично отделение на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив и от тогава не е виждало родителите си. Семейството на Мустафа не го посещава, а за него се грижи само персонала на отделението. Вчера публикация в социалните мрежи призова хората да дарят дрехи на Мустафа, тъй като няма достатъчно за зимния период.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
11:50, 20.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Историята на Мустафа трогна стотици хора. Вече месец детето се лекува от левкемия в Детското онкохематологично отделение. Той е тук за втори път, след като през 2015 година също е преминал курс на лечение. Преди месец детето постъпва отново тук. Тогава е било придружавано от своята майка, която малко по-късно го оставя сам тук и до сега не е идвала на свиждане. Наскоро е идвала неговата баба, която разказала на други жени, че майката била в затруднено положение и нямало как да се грижи за Мустафа.

По непотвърдена информация майката имала още три деца, а сега и нов брак. Обмисляла да остави Мустафа в Дом за деца, лишени от родителски грижи. Бащата също не искал да се грижи за него. Детето е от Кърджали. Не говори български език и затова на лекарите им е трудно да разговарят с него. Още за детето, чуйте от доктор Ангелина Стоянова.

Д-р Ангелина Стоянова - Детско отделение по онкохематология: Изглежда им е трудно да се обаждат. Бабата се обади, очаквахме я да дойде на 19, но не дойде. След това е предала, че ще дойде на 20 - чакаме я днеска да дойде... с нищо не е компрометирано лечението на детето. На моменти е малко по-тъжно, защото всички други деца са със собствени придружители, но той свиква. Има езикова бариера, трудно разбира и говори български, така че за комуникацията ползваме други майки...

Пловдивската Дирекция за социално подпомагане се самосезира по случая. В момента социални служители разговарят с детето и лекарите. Предстои да изяснят как се е стигнало до оставянето на Мустафа без родителски грижи. Накрая нека да уточним, че вече са събрани достатъчно дрехи за Мустафа и от отделението призовават хората да не даряват повече.

Иначе от вчера следобед до днес стотици хора се отзоваха и донесоха зимни дрехи, играчки и дори таблет на детето. И днес хората не спират да идват, да оставят подаръци за Мустафа и се интересуват от състоянието му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов коментира остро скандалното изказване на руския депутат Пьотр Толстой
Борисов коментира остро скандалното изказване на руския депутат Пьотр Толстой
Правителството отпуска 1.2 млрд. лева на НЕК за АЕЦ Белене
Правителството отпуска 1.2 млрд. лева на НЕК за АЕЦ "Белене"