НОВИНИ

Родители на деца от 139-о училище ще сезират прокуратурата

Сагата в 139-о училище "Захарий Круша" продължава. Днес родители и общински власти се срещнаха, за да начертаят пътя към разрешаването на казуса. Информацията, че продаденият през 1996 г. имот е бил държавна собственост, предизвика съмнения у присъстващите родители, които заявиха, че ще сезират прокуратурата за нарушения при продажбата на имота, както и за неспазване на договореностите между Столичната община и фондация "Отворено общество".

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
17:25, 16.03.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

На продължилата час и половина дискусия общинари и родители се договориха да бъде създадена работна група с представители на двете страни. Нейна задача е да начертае бързи и ефективни мерки за постигането на целта, а именно:

Стефка Камчова, обществен съвет на 139-о училище
"Имотът да бъде върнат на училището, да бъде ползван по предназначение за класни стаи и салон за децата."

Според родителите извършената през 1996 година продажба е незаконна, тъй като по документи имотът се води държавна собственост до 2006-а. Информацията потвърдиха за БНТ 2 и от отдел "Държавна собственост" на областна администрация на област София. Заради този факт родителите се заканиха да се обърнат към прокуратурата."

Стефка Камчова, обществен съвет на 139-о училище
"Договорът на "Отворено общество" не е спазен. По нито една от техните точките. Първо купуват право на строеж, след това придобиват и имота и след това още хиляди нарушения. Бихме искали прокуратурата да се заеме с този въпрос и да види дали не е възможно да има несъстоятелност на цялата сделка."

Свързахме се с тогавашния кмет на София Стефан Софиянски, който заяви, че общинският съвет не може да продава държавни собствености и обяснява от къде може да е възникнала грешката.

Стефан Софиянски, бивш кмет на София
"Ние го актуваме като общинска собственост, той има акт за държавна собственост. Държавата си отменя акта, както и държавата, ако смята, че нещо е нейно и го актува като държавна собственост. Ако ние се съгласим, отменяме акта на общинско ниво."

Бившият градоначалник допълва, че именно тази продажба е спасила рушащата се сграда и тогавашният общински съвет я продава на фондация "Отворено общество" с уговорката да я дострои и да я използва като Дом на книгата. Недоумява кой и как я препродава във времето и се опитва да смени предназначението ѝ. От районната администрация коментираха, че теренът е частен и поеха ангажимент към родителите.

Любомир Дреков, кмет на район "Лозенец"
"Не искаме да се допуска строителство в този терен, особено високо, каквото ще закрие слънцето и ще донесе доста вреди на децата, които учат децата в 139-о училище."

Любомир Деков обяви, че вече е влязъл в контакт с инвеститора, който има желание за преговори. В момента администрацията подготвя предложения, с които да обезщети строителя, който на това място планира да изгради 7-етажна жилищна сграда. Целта на местните власти е вече построено здание да не се събаря и да бъде към върнато активите на училището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири автомобила горяха в центъра на София (ВИДЕО)
Четири автомобила горяха в центъра на София (ВИДЕО)
България има план, ако Турция прекрати споразумението за имигрантите
България има план, ако Турция прекрати споразумението за имигрантите