Родители на деца от село Царимир, които посещават местната детска градина „Светлина", протестираха в защита на дисциплинарно уволнената директорка Мария Маринчешка. Тя загуби работата си заради сигнал, че е допуснала внасянето на некачествени хранителни продукти. Домакинът на друго учебно заведение в община Съединение също ще бъде уволнен с подобен мотив.

Царимир, Съединение

В края на месец октомври в социалната мрежа се появяват снимки на кашони с развалени плодове и зеленчуци в детските градини в община Съединение. Временно изпълняващият длъжността кмет назначава проверка в петте детски градини. На място са направени снимки на наличните в складовете продукти. Не са открити нарушения. Въпреки това директорката на ДГ „Светлина" е уволнена.

Мария Маринчешка - бивш директор на ДГ „Светлина" : За 8 години аз нямам едно предписание, едно наказание, едно оплакване дори от родител.

За храната винаги са спазвани наредбите - категорична е Мария Маринчешка. И допълни, че некачествени продукти не са давани на децата.

Мария Маринчешка, бивш директор на ДГ „Светлина": Всичко е връщано, абсолютно всичко. Днес родителите станаха свидетели как без директор се приема храна в детската градина.

От 48 деца днес в градина дойдоха едва половината. Родителите стартираха подписка с искане директорката да бъде върната на работа.

Стоилка Бончева: Тя е изключителен човек, и наистина силно се надявам, ако можем да помогнем, и ще направим всичко възможно тя да се завърне като директор.

Директорката Мария Маринчешка води и една от групите в детската градина.

Ванеса Ваклинова: И лично в момента са ощетени децата, които са на възраст от 2 и половина до 4-5 годишни.

Според кмета на община Съединение Атанас Балкански, на чието подчинение са всички детски градини, случилото се е провокация. Той смята, че неизвестно лице е внесло развалените хранителни продукти в двете градини, след което те са изнесени. Въпреки че директорката на ДГ „Светлина" няма доказана пряка намеса в това, според Балкански именно тя като ръководител трябва да понесе отговорността.

Атанас Балкански - кмет на община Съединение: Те са отговорната институция, която трябва да отговаря, те са директори защо са допуснали това да се случи.

Сигналът е внесен и в прокуратурата.