НОВИНИ

Родители на деца с церебрална парализа настояват за повече толерантност

Родители на деца с диагноза церебрална парализа се сблъскват с неразбиране и трудно успяват да ги запишат в градина. Те казват, че още от малки децата им са принудени да търпят подигравките на връстниците си. Затова близките търсят начин да ги запишат да посещават дневни центрове към различни благотворителни организации.

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 08.12.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Виктория Рахнева има момченце на 2 години, с което вече сме ви срещали. От няколко месеца малкият Мартин прекарва деня си в дневния център „Милосърдие” на „Каритас”. Тя казва, че заедно с други родители са създали неформална група, в която търсят помощ и споделят проблемите си.

Виктория Рахнева
„Повечето ми приятелки и жените, с които общувам, са жени, които вървят по моя път или които са минали по него, и аз се уча от тях.”

Според родителите на децата с диагноза церебрална парализа, отношението към тях в детските градини и училищата все още е изпълнено с неразбиране и предразсъдъци.

Виктория Рахнева
”Хора, моля Ви, научете децата си да уважават различните! Защото дете, което ходи, което говори, което се чувства много добре и увреждането му е толкова минимално - децата го обиждат и го карат да се чувства комплексирано.”

Виктория казва, че вниманието и разбирането на „различните” деца се възпитават още в семейството. За нея всичко се свежда до човечност и толерантност, че децата с церебрална парализа се радват на същите неща - на светещи играчки, на шоколад, на Дядо Коледа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева: Няма шанс ГЕРБ да подкрепи едно следващо правителство
Цвета Караянчева: Няма шанс ГЕРБ да подкрепи едно следващо правителство
Изложба с икони на Мария Анастасова в Дупница
Изложба с икони на Мария Анастасова в Дупница