НОВИНИ

Родители на деца с увреждания искат права, а не ограничения

Родители на деца с увреждания от цялата страна излязоха на протест пред Парламента облечени в черни блузи и с черен балон в ръка. С лозунги "Престанете да ни унижавате" и "Събираме дарение за нови автомобили на министерство на труда и социалната политика" те поискаха достоен живот за своите деца и правата на приемните семейства.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
12:40, 06.04.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Мирослава Василева: "Почерниха ни дните. Правят си една гавра с нас. Лишиха ни от личен асистент. Разчитахме на някакви доходи независимо колкото и минимални да бяха. Но с тези доходи можехме да си позволим да им платим поне рехабилитацията. Искаме статута на приемни родители, защото ние сме родители на собствените си деца, деца, които не сме ги изоставили на държавата. Ние се грижим за тях. Искаме достоен живот за нашите деца."

Тук е и Кристияна Владимирова - майка на две деца, която от два месеца не получава пари по програма, защото тя е изтекла. Обещавали ѝ, че ще се застъпят, но това не се случило.

Кристияна Владимирова: "За да се премахнат тези програми, за които кандидатстваме през година или шест месеца. Да има един сигурен доход за тези деца, защото иначе те са обречени."

"С колко живеете по програмите?"

Кристияна Владимирова: "Последната ми беше около 400 лева. Сега тази новата чувам, че ще бъде много малко, около 180 лева на месец."

Родителите са сериозно притеснени, че с финансирането на час, който в повечето случай е по 2.50 лв няма да имат необходимия трудов стаж за пенсиониране, който е още един от мотивите им днес да излязат навън. По-късно шествието ще се отправи към социалното и здравно министерство. Майките заплашиха, че ако исканията им не бъдат чути ще излязат отново на протест след месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внезапна проверка на КЗК и полицията в Лукойл и Ромпетрол
Внезапна проверка на КЗК и полицията в "Лукойл" и "Ромпетрол"
Тютюневият град - между миналото и неизвестността
"Тютюневият град" - между миналото и неизвестността