НОВИНИ

Родители на деца с увреждания искат разграничение в програмите за лични асистент

Родители на деца с увреждания от Силистра искат статут като на приемните родители и отделянето им от програмите за лични асистенти. Те са ангажирани с децата си по 24 часа в денонощието и не могат да ходят на работа, не им върви стаж, нямат и други доходи.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
19:30, 04.03.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Живко е на 13 години - с аутизъм. Майката му е заета с грижите за малкото му братче, бащата работи, а бабата помага. Всеки ден Тодорка ходи с него на училище, а у дома му помага с уроците и с писането на домашни. Работят с ресурсен учител, с психолог и логопед. Денят ѝ е посветен на него.

"Не мога да го оставя самичък, когато децата се бият, той не може да разбере кое е правилно и кое не е. От първи клас винаги има човек с него", разказа Тодорка Иванова.

Всяка нова програма променя критериите и всеки път родителите на деца с увреждания рискуват да останат зад борда. Част от тях не са подали документи за новата програма, защото условията не ги устройват. Майките са на мнение, че децата с увреждания, не трябва да се приравняват към останалите потребители на услугата личен асистент. Според тях трябва да им бъдат дадени повече права – статутът им да се приравни към този на приемните родители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трейлър на Под прикритие - сезон 5
Трейлър на "Под прикритие" - сезон 5
Как българите в Македония се борят за църковна независимост
Как българите в Македония се борят за църковна независимост