НОВИНИ

Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер в Силистра

Палатков лагер издигнаха и в Силистра родителите на деца с увреждания. Постоянното им присъствие в центъра на града ще продължи до края месеца, засега.

родители деца увреждания издигнаха палатков лагер силистра
bnt avatar logo
от БНТ
15:21, 02.07.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Основните им искания са в подкрепа на проекта за Закон за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова. За повечето от родителите е важна каква ще е съдбата на децата им тогава, когато няма да могат да бъдат вече до тях и ще имат ли възможност да се реализират в живота онези от тях, които са с по-ниска степен на увреждане. Настояват да има и единен регистър на децата и хора с увреждания, както и да бъде направена индивидуална оценка на нуждите на всеки един от тях и да не бъдат поставяни под един знаменател.

Сигурност е необходима за членовете на семействата на децата с увреждания, защото в голям процент от случаите единият от родителите не може да работи, не е здравно и пенсионноосигурен. От години се борят да бъдат лични асистенти, без да се налага непрекъснато да кандидатстват по програми и да не знаят дали ще бъдат одобрени. Този път са решени да се борят докрай. Готови са на ефективни протестни действия.

Виктория Денева: Ние гражданите - това е най-малкото, което можем да направим - да застанем до тях в знак на подкрепа, защото е голяма мъка и голямо страдание всеки ден да гледаш своето дете как умира пред тебе и ти да не можеш да му помогнеш.
Оксана Зорина: Ние искаме сигурност, защото децата ни порастват. Като стане на 18 години, ги оставят със 120 лева. Ние нямаме стаж, нямаме осигуровки – ако няма за личен асистент програма, ние просто не можем да намерим друга работа.
Живка Цонева: Да се пребориш за някакви часове - все трябва да се караш, да викаш. Докато не приемат закона за личната помощ, няма да спрем - ще вземем по-драстични мерки - затваряне на пътища и така – това не се издържа.
Петранка Кирчева: Добре че моят съпруг работеше и по онова време, и по това време, за да не сме станали клошари и да не умираме от глад.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Караниколов откри в Ямбол информационен център на министерството
Емил Караниколов откри в Ямбол информационен център на министерството
Поклонението пред проф. Божидар Димитров ще бъде в сряда
Поклонението пред проф. Божидар Димитров ще бъде в сряда