НОВИНИ

Родители на деца с увреждания излязоха на протест

Майки на деца с увреждания и лични асистенти на хора в неравностойно положение излязоха на протест в Сливен. Те се обявиха против намалената сума за лични асистенти в община Сливен, което води до намаляване на броя им. Също така те искат статут на приемни родители.

bnt avatar logo
от Веселин Цветанов
14:49, 06.04.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
родители деца увреждания излязоха протест

Майките на деца с увреждания, заявиха, че ще се борят докрай за своите искания. Като основен проблем родителите посочиха намаленоно финансиране за личните асистенти с общината.

Нина Содаджиева
„Има само 65 свободни бройки за лични асистенти, а нуждаещите се са над 160 в града. Тук са решили един асистент да обслужва няколко потребителя на програмата, което е абсурд, да оставиш детето си, да го обслужваш 2 часа, след това да го оставиш и да отидеш при друг потребител."

Николета е майка на младеж с увреждане. Към момента той няма личен асистент. Семейството се справя с неговата пенсия от 220 лева и вече обмислят вариант аа емигрират.

Николета Николова
„Трябва с всичко да се справяме. Борим се за инвалидни колички. То е в такова състояние... Държавата му отпуска рингова количка, той няма как да стои в такава количка. Една такава количка е 1700 лв. Да не говорим за къпането, за всичко"

Майките настояват още и за статут на приемни родители, за да бъдат адекватно заплатени и осигурени. В знак на прекършените си надежди протестиращите поставиха в центъра на Сливен пречупени карамфили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова вълна от протести от утре срещу пенсионната реформа в Гърция
Нова вълна от протести от утре срещу пенсионната реформа в Гърция
Цветан Василев съди България в Страсбург
Цветан Василев съди България в Страсбург