НОВИНИ

Родители на протест срещу насилието в детските градини и училищата

Родители протестираха в столицата срещу насилието в училищата, детските градини и яслите. Недоволството им ескалира след случаите на агресия в детска градина "Брезичка" в Бургас и в градини в Плевен и във Враца.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:13, 15.02.2018 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Протестиращите настояват да бъдат изпълнени 14-те им искания, внесени в парламента през септември миналата година. Сред тях са намаляване на броя на децата в групите, увеличаване на заплатите на персонала, въвеждане на мандатност на директорите и видеонаблюдение във всички ясли и градини.

В 50 детски градини вече са поставени камери за наблюдение, а представители на Инициативния комитет за качествена и иновативана образователна система участват в изготвянето на новата наредба за прием в детските ясли и градини.


Васил Николов, председател на ИК "За качествено и иновативно образование": 14 са предложенията, внесени в Народното събрание. За съжаление досега няма изпълнено нито едно. От днес започва мандата на работната група към обществения съвет в НС, с която ще започнем да работим върху съответните текстове и закони, където ще намерят място нашите конкретни предложения. Все пак имаме крачка напред в участието на родители в изготвянето на наредбите, защото наш представител активно участва в изготвянето на новата наредба за приема в детските градини. Чрез нея е отрязан приемът по втория начин на деца в детските градини.
;
Антонина Кенова, Национална гражданска инициатива за качествена и иновативна образователна система: Участвахме в написването на новата наредба за прием в детските градини, определи се квота от 3 деца със СПО и 5 с хронични заболявания, но все още за общата бройка на деца в групата има едно мълчание, да се надяваме, че ще бъде 25. Открихме в една детска градина 150 деца, които не са обявени в системата. В "Ласка" 161 в Овча купел, в системата са обявени 250 деца, а те са 400.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ внася сигнал  в прокуратурата за нарушения  в община Златица
ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата за нарушения в община Златица
ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов, той не вижда причина да я подава
ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов, той не вижда причина да я подава