НОВИНИ

Родители на протест срещу законодателни промени за защита на децата

Родители от страната и чужбина протестираха в центъра на София. Те твърдят, че от началото на следващата година ще влязат в сила законови разпоредби, които биха позволили дете да бъде извеждано от семейството при анонимен сигнал.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:29, 28.09.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

От социалното министерство за пореден път отхвърлиха тези твърдения и заявиха, че приетите законодателни промени са насочени изцяло към подкрепа на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея.

С молебен, плакати и възгласи в защита на семейството и децата протестиращите изразиха притеснението си, че законите в областта на закрила на детето са преписани и защитават чужди идеологии.

Милко Божанков - организатор на протеста: Настояваме да се спре веднага с антидетските, антисемейните политики и в частност да бъдат изличени, премахнати и гласувани наново всички поправки в Закона за закрила на детето, да бъде върнат видът му от 2002 г.

Липсвала и конкретика кое дете е в риск.

Николай Петров: Аз мисля, че и сега действащото законодателство в България полага достатъчна грижа за деца, които са в риск и мисля, че не е нужно да се копират някакви чужди уродливи практики.
Славена: Ние не даваме нашите деца!

В позиция, изпратена до БНТ, от Министерството на труда и социалната политика посочват, че в действащите от 2006 г. текстове, които регламентират основанията за настаняване на дете извън семейството, няма промяна. И допълват, че социални работници и полиция извеждат деца от семействата им само ако животът и здравето на детето са застрашени.

Подобрените разпоредби целят по-ефективна работа на социалните работници, за да може децата да останат в своите семейства или ако са разделени, да се върнат да живеят при своите майки и бащи.

От социалното министерство са категорични, че „анонимни сигнали" не се разглеждат, освен в случаите, отнасящи се до насилие над дете. Новите законодателни текстове целят да реформират системата на социалните услуги, за да може те да отговарят по-добре на потребностите на хората, се казва още в позицията на социалното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандалът Тръмп-Зеленски: Конгресът изиска документи от държавния секретар
Скандалът Тръмп-Зеленски: Конгресът изиска документи от държавния секретар
Медицински сестри и лекари излязоха на протест в Карлово
Медицински сестри и лекари излязоха на протест в Карлово