На всяко дете с увреждане да бъде осигурен асистент, без да се кандидатства по програми. А родителите, които изпълняват тази функция, да получават повече пари и грижите за болното дете да се води като трудов стаж. Около тези предложения се обединиха родители, представители на неправителствени организации и омбудсманът Мая Манолова на кръгла маса в София.

София

Искра Влахова е от тези майки, които са се отказали от професията си, за да се посветят напълно на грижите за детето си. Вече 21 години жената е неотлъчно до вече порасналата си дъщеря, която е напълно незряща, нечуваща и с тежка форма на епилепсия. Грижите за момичето са денонощни, затова според Искра трябва да бъде въведено понятието "лична помощ", което да се разграничава от асистентската програма.

Искра Влахова - майка на дете с множествено увреждания
"Което ще бъде с индивидуален бюджет на човека с увреждания, за да няма тази зависимост от тези програми. Очевидно е, че не се асистира и не се отглежда човек с увреждания два или три часа дневно."

Според родителите отглеждането на човек с увреждания трябва да се брои като трудов стаж.

Друг проблем, с който се сблъскват родителите, е, че за да получи помощи детето трябва да се явява пред лекарска комисия на всеки две или три години. Време, за което увреждането не може да се излекува, нито може да се подобри значително здравословното състояние на детето. В София помощ от асистент получават 473 семейства.

Йорданка Фандъкова - кмет на София
"Тази година по тази програма ще бъдат закупени 16 нови микробуса, защото това също е проблем за достъпа до различни услуги."

На днешната кръгла маса родителите и експертите решиха да сформират работна група, която да изготви законопроект с конкретни текстове за предоставянето на асистентски услуги.