Родители от Благоевград се обявиха против система за прием на деца в първи клас, която беше изготвена от Общината. Новите правила включват райониране на училищата в областния град. Според изискванията бъдещия първокласник трябва да бъде записан и приет в училището, което се намира най-близо до постоянния му адрес. Родители от благоевградския квартал „Ален мак“ няма да имат право на избор, тъй като в техния район има само едно учебно заведение.

Благоевград

Според част от родителите е необходимо кварталите „Еленово“, „Ален мак“ и „Орлова чука“ да бъдат обединени в един район. Така ще могат да избират между три училища и няма да се разделят децата от едно семейство.

Румяна Бошкилова – представител на инициативния комитет на родителите от кв. „Ален мак”: „Практиката показва, че деца от кв „Еленово” живеят в близост до IX училище и го предпочитат. И обратното деца от кв „Ален мак” са по-близо до друго училище и съответно се записват там. Всички обаче по силата на новата система имат почти нулев шанс да се класират в най-близкото до дома им училище, което според нас нарушава водещия критерий на наредбата.”

От община Благоевград обясниха, че промени в районирането не са възможни, тъй като до 2021 година трябва да бъде въведен едносменен режим на обучение в училищата в цялата страна. В Благоевград той не би могъл да се осъществи, ако учениците не бъдат разпределени по равно във всички учебни заведения. В момента най-предпочитани са училищата в центъра на града.

Христина Шопова, зам.-кмет по хуманитарните дейности на общ. Благоевград: „Това е най как да кажа балансираният вариант за районирането в Благоевград.”
Ивайло Златанов, директор Регионално управление на образованието-Благоевград “В най-голяма степен ще бъде удовлетворено желанието на родителите, учениците да учат в съответно училище."
Част от родителите се притесняват, че с районирането ще се обособят училища, в които ще има само деца от малцинствените групи.