Подобрява се състоянието на децата от село Босилковци, които бяха приети вчера с хранително натравяне в Инфекциозното отделение на русенската болница. Очаква се до утре да излязат микробиологичните анализи, за да стане ясна причината за състоянието им. Детската градина в село Босилковци е затворена и се проверява от служители на Здравната инспекция в Русе. Според родителите на пострадалите деца в село Босилковци проблемът е в кухнята-майка. В същото време родители на деца от детска градина „Деница“ в Пловдив се събраха на символичен протест пред сградата на забавачката. Те поискаха да разберат каква е причината за симптомите на хранително натравяне, заради които три деца бяха приети в Инфекциозната клиника в града.

Родителите се срещнаха тази сутрин с директора на детската градина Ели Грозева. Те не вярват на резултатите на Агенцията по храните, които показват, че децата не са натровени от храна.

Таня Ралева – родител: "От кои деца са взети пробите? Това, че ние не сме си завели децата в спешното през нощта, не прави числото на децата болни 9."

Родителите показаха заключение от епикриза на дете, лекувано в Инфекциозна клиника. Там пише, че пациентът е с неустановено бактериално хранително отравяне.

Цветелина Видева – родител: "Моята дъщеричка не беше яла от супата, рибата и нищо й нямаше. Как може някои деца, които не са яли нищо да им няма, а на другите да повръщат."
Таня Ралева– родител: "Господ да слезне, не може да ме убеди, че е вирус – в един и същи час, в един и същи ден всички да започнат и на следващия ден всички да спрат."

Според директора Ели Грозева в детската градина се спазват всички хигиенни норми. Менюто на децата се изготвя по одобрен рецептурник.

Ели Грозева – директор на детска градина „Осми март“: "Взеха се проби от цялото детско заведение – натривки, от кухня, проби от хранителни продукти и от обедно меню. Всички проби са отрицателни."

Родителите настояха да бъдат взети незабавни мерки, за да не се повтори здравният проблем. В противен случай се заканиха да преместят децата си в други детски заведения.