НОВИНИ

Родители отново на протест срещу Фонда за лечение на деца

Продължава недоволството на родители срещу Фонда за лечение на деца. Поредни сигнали за нарушения във Фонда накараха родители отново да протестират. Напусналите членове на Обществения съвет сигнализират за подмяна на решенията, а заради забавено лечение родители искат оставката на директора на фонда проф. Владимир Пилософ.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
11:35, 05.10.2016
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Правилата за работа на Фонда за лечение на деца се превърнаха в ущърб на болните и семейството им. Около това мнение се обединиха някои от напусналите Обществения съвет на фонда. Красимира Величкова - представител на Българския дарителски форум, Нели Логофетова - представител на Националната асоциация на хората с диабет, Десислава Хурмузова, представител на "Спаси, дари на..." представиха данни от заседания на Обществения съвет на фонда от април до септември 2016 г., според които общо разгледаните заявления на деца са били 479, като 177 са били само с едно становище, 5 - без нито едно становище, а 30 - без оферта и стойност на лечението. Напусналите Обществения съвет посочват, че за 47 деца са намерили грешки в протоколите, което не допринася за взимането на най-правилното решение за лечението на децата.

Всички данни от заседанията на фонда ще бъдат изпратени на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера Румяна Бъчварова, на инспектората в Министерството на здравеопазването. Целта ни е не да застанем срещу някой, а да покажем, че системата не работи и това е лошо за децата, единодушни са те. По думите на напусналите Обществения съвет членове, директорът на фонда "прави каквото си иска". Напусналите Обществения съвет твърдят за случай на дете, което два пъти е било одобрено от Обществения съвет за лечение в чужбина, но в крайна сметка е получило отказ. В становище, изпратено до медиите от Министерството на здравеопазването, се посочва, че това категорично не е вярно.

;

Пред Министерството на здравеопазването отново са се събрали десетки родители с различни казуси, свързани с Фонда за лечение на деца. Техните мотиви обобщава Лилия Буюклиева, чието дете няколко пъти е кандидатствало във Фонда: Искаме оставката на проф. Пилософ, тъй като се наблюдава едно тенденциозно забавяне на разглежданията на децата, на издаване на решенията, на подписване на договорите. Има деца с много тежки заболявания, с онкологични заболявания, при които всяко едно отлагане, всяко едно забавяне може да им коства живота.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студените душове са много полезни за здравето
Студените душове са много полезни за здравето
Близо 4655 мигранти бяха спасени в Средиземно море
Близо 4655 мигранти бяха спасени в Средиземно море