Те се събраха в знак на недоволство пред сградата на министерството на труда и социалната политика. Протести имаше в Пловдив и Варна.

Основните опасения на протестиращите - чрез стратегията се децентрализира ролята на семейството, отнемат се права на родителите и се прехвърлят към социалните работници. Според тях всичко това създава възможност за неправомерно отнемане на деца от родителите им.

Севина Хаджийска - организатор: Моят син го спирам от любимата му игра и му казвам седни и си напиши домашното. Той може да реши, че му нарушавам правата и да се обади на въпросния телефон за сигнализиране. Те оттам са склонни да дойдат, да проверят и да ми го вземат, защото му нарушавам правата.
Мария: Преди държавата да поставя финансови изисквания към родителите нека да направи така, че тези родители да имат условия, а не на бедните хора да им се отнемат децата, уж като борим детската бедност.
Митрополит Антоний: Семейното възпитание е изцяло родителско право

Митрополит Антоний: Семейното възпитание е изцяло родителско право

Семейното възпитание е изцяло родителско право, извън случаите на насилие и изоставянето на родителските задължения. Това заяви в Сутрешния блок на БН...

Стратегията за детето не въвежда нови норми и не премахва съществуващи, заявиха от Държавната агенция за закрила на детето.

Светла Петрова - началник отдел "Политики, стратегическо планиране и програми" в ДАЗД: По никакъв начин не можем да кажем, че стратегията създава нови условия за извеждане на децата от семейството. Напротив, тя е в пълно съзвучие със съществуващото в момента законодателство.

Въпреки че общественото обсъждане е приключило, от Агенцията заявиха, че до края на май всеки, който има предложения за промени в документа, може да ги изпрати и те ще бъдат обсъдени

​Детската самота се превръща в нов социален проблем

​Детската самота се превръща в нов социален проблем

Детската самота се превръща в нов социален проблем. Това е един от изводите в проекта на Национална стратегия за детето 2019 - 2030 година, публикуван...