НОВИНИ

Родители: Преместването на агресивния ученик не решава проблема

С преместване на агресивния третокласник завърши сагата в столичното 19-то училище. Заради момчето всички останали деца не влизат в клас от 12 декември. За всекидневния тормоз, на който бяха подложени учениците, БНТ разказа в серия от репортажи. Според родители и експерти обаче това не решава проблема, а само го премества на друго място.Репортерът Владимир Христовски припомня в "Денят започва" цялата сага.

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 02.02.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Третокласниците от столичното 19-то училище отново влязоха в класната си стая. Заради агресивния си съученик те бяха принудени да учат в зала за танци, а от началото на тази година часовете им се провеждаха в заседателната зала на районната администрация в "Красно село".

Велислав Танев - родител: Щастливи сме, че децата са в класната си стая. Но доволни, че случаят е решен - не, защото случаят просто е прехвърлен в друго училище.

Проблемите в класа започват в началото на учебната година с идването на момчето, което заради агресивно поведение е преместено от 20-то училище. В края на септември е първият инцидент, при който проблемното момче напада свой съученик и започва да го души. Следва бой на учител със звънец, скубане и откъсване на кичури коса от главата на педагогическия съветник. Чашата на търпението прелива в края на ноември, когато той атакува друго дете с пергел и счупен триъгълник, заплашвайки го, че ще му извади очите.

През цялото това време родителите сигнализират училищните власти. Те предлагат на родителите на проблемното момче да премине в индивидуална форма на обучение, както и с него да работи психолог. Всичко това обаче е отказано от майката, която отклони и многократните ни покани да коментира поведението на сина си.

Абсурдът в случая е заложен в промененият през 2016 година Закон за предучилищно и училищно образование, който не разрешава без съгласието на родителите училищните власти да преместят или отстранят от занятия проблемния ученик. Заради това от 19-то училище се обръщат за помощ към Регионалното управление по образование в София и Министерството на образованието. Започва прехвърляне на топката, решението на проблема идва, но твърде късно.

Татяна Стойчева - родител"Може би ако в началото имаше адекватна реакция, това нямаше да се случи и приобщаването на детето можеше да стане и тук. Но с цялото това бездействие, неглижиране на проблема доведе до там, то да трябва да бъде преместено.

Според директора на училището Детелина Арнаудова трябва да се направят спешни промени в държавните образователни стандарти за приобщаващо образование.

Детелина Арнаудова, директор на 19 СУ "Елин Пелин": В стандарта трябва да има ясно разписано кога и как се включват институциите извън сферата на образованието, трябва много ясно да проличава работата с родителите. И трябва училището да има водещата роля в решаването на начина на организация на обучението на място.

Заради създалата се ситуация и безразличието на институциите Арнаудова подаде оставка. От Просветното министерство пък отказаха да кажат къде е преместен проблемният ученик, но увериха, че там с него ще работят ресурсни учители и ситуацията ще бъде овладяна.

И докато момчето прави първите си стъпки в новото училище, Виолета Дърмонева, която е старши експерт по "Начално образование" в Регионалното управление по образование в София и следи случая, е в отпуска до 10 февруари. Оказва се, че той не е прехвърлен на неин колега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради грешка отказаха помощ на едно от децата на Българската Коледа
Заради грешка отказаха помощ на едно от децата на "Българската Коледа"
Още едно признание за български екип, работил по световна кинопродукция
Още едно признание за български екип, работил по световна кинопродукция