НОВИНИ

Родители протестираха срещу задължителните ваксини

Родители от цялата страна поискаха законови промени, с които ваксинацията на децата да стане пожелателна, а не задължителна. Те настояха и за създаване на фонд за деца, пострадали от ваксини.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
23:09, 02.06.2018
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Поставянето на ваксини е пожелателно в много страни от Европейския съюз. Протестиращите днес родители поискаха промени в тази посока и в родното законодателство. Един от тях беше Младен Алексиев – баща на дете с тежки здравословни проблеми, които според него са в следствие на прием на ваксината „Пентаксим“. Алексиев поиска родителите да получават подробна информация за съставките във ваксините, а децата да се имунизират само след направата на пълни изследвания.

Младен Алексиев: Ние искаме да бъдат препоръчителни. Да имаме това време, да видим тази ваксина, да я проверим, ние да се проверим дали можем да я понесем, а не държавата да ни задължава и в същото време когато се получи нещо, тя бяга.

Родителите заявиха, че ако има дори 1 % вероятност ваксинацията да причини влошаване в здравословното или психическо състояние на детето, тя не бива да бъде задължителна.

Филип Филипов, химик: Ако човека се притеснява от нещо съответно да направи изследване на тази ваксина в център на РИОЗ.

Протестиращите родители заявиха, че не се обявяват против ваксините като цяло. Поискаха обаче броят им да се намали, ваксините да са единични и да се следи стриктно за добавените вещества в тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След стрелбата в Слънчев бряг: Полицията е задържала извършителя на убийството
След стрелбата в Слънчев бряг: Полицията е задържала извършителя на убийството
Мъж е прострелян в курорта Слънчев бряг
Мъж е прострелян в курорта Слънчев бряг