НОВИНИ

Родители се оплакаха от непрозрачност на процедурата за училищните униформи

За непрозрачност на процедурата по избор на училищни униформи сигнализираха родители. Според семействата на ученици в София, фирмите за изработка на облекло се броят на пръсти, но в същото време цените са завишени и никой не информира родителите кога и на базата на какви критерии е избрана училищната униформа.

bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 16.10.2016
Чете се за: 01:58 мин.
Още

Станислав Христов живее в София и е баща на три деца. За една униформа той плаща около 200 лева и разказва, че трябва да купи по няколко, в зависимост от сезона, както и от факта, че винаги децата му трябва да имат резервни дрехи. Той е на мнение, че никой не се допитвал до мнението му, когато в училището, в което учат децата му, са избрали задължителната униформа.

Станислав Христов, родител: Първо ние, като родители, сме поставени в една ситуация конкретна е посочена от училището и ни се заявява, че само от нея можем да купим. Тоест няма никаква конкуренция. Другият проблем е, че не са създадени никакви условия за родителите - тоест ние трябва да отидем в тази фирма, а не те да направят щандове в училищата. Плаща се предварително - цялата сума или някакво капаро и се чака до един месец. Прозрачност в избора на тези фирми няма абсолютно никаква - тоест коя фирма по какъв критерий е избрана, защо точно тя и кой я е избрал абсолютно никой не дава тази информация. Ние като родители сме длъжни да се съобразим с това тяхно изискване.

Станислав Христов е един от многото родители, които са на мнение, че униформите не са напълно достъпни за родителите и че цените на дрехите са завишени, но това не се отнася за качеството им.

Станислав Христов, родител: Ние като родители и потребители трябва да имаме избор. Тоест не една конкретна фирма, а поне две или три трябва да предлагат униформи за едно училище. Второ - те трябва да дойдат при нас, защото сме 2016 година, защото търговията е нещо различно от 1997-а година.

Новият закон за училищното и предучилищното образование по-ясно очертава каква трябва да е процедурата по избор на училищни униформи - в нея участват както представители на училищното настоятелство, в които членуват родители, така и ученици. В Столичното 125 училище задължителната училищна униформа е въведена преди 3 години. Директорът на училището Ирена Анастасова разказва, че няма нужда от провеждане на конкурс какво трябва да е задължителното облекло в училище.

Ирена Анастасова, директор на 125 СУ "Боян Пенев" - София: Тук има един основен проблем и едно основно неразбиране на родителите. Когато се избира фирма, която да прави униформите, директорите няма как да вървят по Закона за обществените поръчки или за нещо друго. Тъй като това не са бюджетни средства. Това са средства на самите родители. И оттука се казва "Ама направихте ли конкурс?" Ами не сме длъжни да правим. Може да е недоглеждане, както искайте го разбирайте, но директорът не е длъжен да прави конкурс за нещо, което на практика не допира до бюджетни средства на училището.

Имат ли обаче родителите избор, ако все пак не са съгласни и с училищното настоятелство за избора на задължителните униформи - разговаряме с "Националната мрежа на родителите".

Явор Ганчев, Член на УС на "Национална мрежа на родителите": Участието в училищно настоятелство и в училищния живот не може да бъде използвано, за да се налага решението на едно малцинство или на едно мнозинство върху хора, които не споделят някакви възгледи или не са съгласни с определено решение. Училището принципно не може да откаже образователна услуга на деца на семейства, които не са съгласни да ползват или да закупят училищна униформа.

Все пак ако в училището се вземе решение и се въведе задължителна униформа от неправителствената организация ви препоръчват първо да се обърнете към училищното настоятелство и да потърсите повече информация за фирмата, която изработва училищните дрехи. Някои от фирмите изработват са се специализирали само в изработката на работни облекла, в които между другото предлагат и училищни униформи, докато други предлагат само дрехи за учениците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайните на Теракотената армия
Тайните на Теракотената армия
Иракската армия се готви за мощна офанзива за освобождаването на град Мосул
Иракската армия се готви за мощна офанзива за освобождаването на град Мосул