Протест за спасяване на детската кардиологична клиника към Националната кардиологична болница. Родители на деца, лекувани там, се събраха пред Министерския съвет с искане държавата да доплаща дейностите в клиниката.

Миналата седмица лекари съобщиха, че единственото звено за лечение на деца с вродени сърдечни аномалии е застрашено заради недостиг на 20 медицински сестри и недофинансирани клинични пътеки.

От здравното министерство казаха, че клиниката ще продължи да работи. Проблемите ѝ не са финансови, а управленски. Родителите внесоха исканията си в деловодството на Министерския съвет. Те настояват за увеличаване на цените на клиничните пътеки, по които работи клиниката. Искат и решаване на проблема с липсата на медицински сестри.

Калин Даскалов, организатор на протеста: Дори и да няма проблеми с финансирането клиниката пак ще се самозатвори поради липса на кадри, защото няма квалифицирани сестри и нови кадри, които да работят с децата.
Юлия Иванова, родител: Да се променят пътеките - финансирането да се отдели за детско и възрастно, защото са смесени, а за децата се харчат повече средства.
Юлия Тодорова, майка: Моето дете е лежало 8 дни в реанимация и съм сигурна, че е изхарчило повече пари, отколкото е струвала клиничната пътека.