НОВИНИ

Родители ще се надбягват с ученически раници на гръб

Родители от няколко града в страната ще се надбягват преди обед с раници. Акцията цели да насочи вниманието на експертите от здравното и здравното министерство към тежките раници с учебници и помагала, които са принудени да носят всеки ден учениците.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
09:38, 03.12.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Състезанието „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко" ще се проведе едновременно в София, Пловдив, Варна, Бургас и Видин. Райна Пашова е майка на първокласничка и организатор на проявата за Пловдив.

Райна Пашова: На дечицата не им е леко, да се поставим на тяхното място и по този начин да покажем, че сме съпричастни с тяхната тежест, която носят всеки ден на гръб по стълбите, от етаж на етаж, кабинет на кабинет.

От първия учебен ден Райна носи чантата на седемгодишната Виктория до училище, защото раницата на детето тежи седем килограма.

Райна Пашова: За тези три-четири месеца установих, че на мен ми е трудно да нося нейната раница, на мен ми изтръпва ръката, понеже аз я нося на едно рамо, както не е правилно, трябва да се носи на две рамена.
Виктория Захариева: Ами всеки родител носи раницата на детето. - Защо така? - Защото им тежат.

Голяма част от гръбначните изкривявания при децата са предизвикани и от тежките раници, твърдят родителите. Виктория също има оплаквания...

Виктория Захариева: Ми, гърба. - Много ли те заболява- По някой път.
Райна Пашова: Имаше случаи доколкото си спомням преди месец със счупена ключица малко дете, което се е опитало да си качи раничката на гърба и му се е изметнала ръката.

Проблемът в по-горните класове се увеличава, защото и тежестта на раниците нараства. Затова родителите настояват за бързи промени.

Райна Пашова: Варианти има много, въпросът е, че трябва да се вземат общи мерки, трябва да се вземат от Министерство на здравеопазването, от Министерството на образованието, родители, учители, директори, всички могат да се включат.

Покана е отправена и към представителите на регионалните инспекторати по образование в различните градове в страната.

Надбягването с раници в Пловдив ще се състои на площад „Централен".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урок по магнетизъм
Урок по магнетизъм
Шапка и шал за нуждаещите се деца
Шапка и шал за нуждаещите се деца