НОВИНИ

Родителите на Стоян Балтов осъдиха СГС и прокуратурата

Родителите на убития преди 8 години студент Стоян Балтов от Сливен осъдиха Софийския градски съд /СГС/ и прокуратурата за забавено правораздаване. Институциите трябва да платят по 50 000 лева обезщетение на двамата родители, тъй като наказателното дело за убийството на сина им не е приключило в разумен срок. Решението е на Окръжния съд в Сливен, съобщи БНР.

родителите стоян балтов осъдиха сгс прокуратурата
bnt avatar logo
от БНТ
15:21, 25.08.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

19-годишният студент по „Фармация” Стоян Балтов бе убит на 5 декември 2008 година пред дискотека „Амнезия” в Студентски град в София, след като негови връстници го пребиха зверски.

В момента в затвора е само един от осъдените - Александър Данаилов. Съучастниците му Светлозар Стоянов и Вили Георгиев успели да избягат от България и до момента не са открити. През лятото на 2009 година делото бе прекратено за пропуски на прокуратурата, срокът за разследване бе удължен с 4 месеца и новият обвинителен акт - внесен следващата година. Делото приключи чак през лятото на 2013-а година. Александър и Светлозар получиха по 18 години затвор, а Вили бе оправдан. Мотивите на съда са изготвени със закъснение, а делото - изпратено на следваща инстанция едва в началото на 2014 година, се казва в иска на родителите.

През април 2014 г. Софийският апелативен съд /САС/ потвърди присъдите на Александър и Светлозар и осъди и третият извършител Вили на 18 години затвор, а през декември Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди присъдите.

Родителите на Стоян Балтов обвиняват правораздаването, че от датата на жестокото убийство на сина им, до влизането в сила на присъдите на тримата убийци, са изминали 6 години без обективни причини за забавянето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстрелваха кордона на лидера на турската опозиция
Обстрелваха кордона на лидера на турската опозиция
Иракските въоръжени сили превзеха град Кайяра от Ислямска държава
Иракските въоръжени сили превзеха град Кайяра от "Ислямска държава"