НОВИНИ

Родителите в Бургас няма да плащат за ремонти и охрана

За поредна година кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед, с която категорично забранява събирането на пари от родители на деца в детските градини и училищата. Заповедта идва като превенция на порочната практика в началото на учебната година да се събират допълнително средства за охрана, оборудване на помещенията и всякакви видове санитарни и канцеларски материали.

bnt avatar logo
от ​Мария Салабашева
18:58, 09.09.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Откакто учебните заведения са на делегиран бюджет, проблеми с финансирането им няма, категорични са от община Бургас. Преди години обаче пари редовно са били събирани, най-вече от страна на детските градини.

Йорданка Ананиева - зам. кмет по образование на община Бургас: "Там се събираха средства поголовно за какво ли не. Този процес прекъсна, детските градини категорично заявявам, че не събират пари за такива неща, които са нерегламентирани".

Увлечени в желанието децата им да получават най - добрата грижа, често родителите сами инициираха събирането на допълнителни средства, заявяват от ръководството на детско заведение в Бургас. Такива дарения винаги са добре дошли, но не и по принуда, тъй като не всички семейства са с равни възможности.

Марияна Бойчева - директор на ДГ "Златното ключе": "Лошото е, че те в момента когато се обсъжда този проблем, не взимат отношение. След като се излезе от детската градина или училището, започва да се коментира и започват да се пишат жалби, сигнали до общината, че се събират средства. Това няма как да го контролираме ние".

В момента 98% от градините и над 86% от училищата в Бургас са санирани и с обновена материална база. Въпреки това, в общината отново има постъпили сигнали за нерегламентирано събиране на пари в някои учебни заведения.

Йорданка Ананиева - зам. кмет по образование на община Бургас: "Особено тревожни са сигналите, които са свързани със събирането на средства от децата в 1-ви клас".

Училище "Братя Миладинови" обаче е доказателство за обратното - че да се прибягва до финансова помощ от страна на родителите не е начинът да се промени обстановката в класните стаи. В момента с помощта на общински средства учебното заведение обновява напълно столовата за хранене, а редица кабинети са обзаведени чрез средства от проекти и програми.

Бочко Бочев - директор на ОУ "Братя Миладинови" - Бургас: "Наскоро спечелихме проект, чрез който ще закупим 20 нови микроскопа, съвсем съвременни, за класовете по биология, екология и здравно образование".

Димитър Петков е баща на първокласничка в същото училище. Той е категоричен, че за момента никой не е повдигал въпроса за допълнително събиране на средства от родителите.

Димитър Петков: "Аз поне нямам информация да са ни поискали пари. Имаше родителска среща вчера, но не - пари не са ни искали допълнително за нищо".

От община Бургас предупредиха, че ще извършват проверки по всеки сигнал за нарушение и ще се търси дисциплинарна отговорност от директорите на учебните заведения. Вече има и случаи, когато нерегламентирано събрани пари са били върнати на родителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Код “Есен” в НДК
Код “Есен” в НДК
След ремонта в столичния зоопарк: Очи в очи с големите котки
След ремонта в столичния зоопарк: Очи в очи с големите котки