В деня на национален траур, Италия се сбогува с жертви на срутилия се мост Моранди. В града на трагедията Генуа се състоя траурна церемония за 19 от загиналите. Много семейства на жертви обаче я бойкотираха.

Общият брой на загиналите вече е 43. На първата пресконференция след пропадането на съоръжението, компанията оператор обяви, че ще инвестира половин милиард евро в Генуа и ще подпомогне финансово близките на жертвите.

Ковчези със снимки на покойниците бяха поставени в зала на изложбен център в Генуа. Близки и приятели се простиха с 19 от жертвите на моста Моранди, сред тях 8-годишният Самуеле, загинал с родителите си. Две албански знамена покриваха два ковчега. Целият младежки футболен тим Кампи Корнилианези отдаде почит на съотборника им, албанеца Мариус Джери.

Рина Перличе, роднина на загиналия Мариус Джери: Това е толкова несправедливо.Да умреш на 22 години по този начин е неприемливо.

Спасителите в руините на виадукта бяха посрещнати с аплодисменти. Подобен радушен прием получиха и вицепремиерът Луиджи ди Майо и вътрешният министър Матео Салвини, които тези дни бурно критикуваха поддръжката на моста и европейските правила за разходването на средства. Президентът Серджо Матарела и премиерът Джузепе Конте също присъстваха.

Архиепископ Анджело Баняско: Срутването на моста Моранди прободе сърцето на Генуа. Раната е дълбока.

Отборите на Генуа и Сампдория отложиха неделните си мачове заради траура. Но не всички засегнати лично от трагедията бяха на службата в Генуа. Някои семейства обвиняват държавата в нехайство.Четирима млади мъже бяха погребани в южния град Торре дел Греко, преди церемонията в Генуа.

Роберто Батилоро, баща на загиналия Джовани: Синът ми не умря, той беше убит, защото държавата не се грижи за гражданите си.

Компанията оператор на моста създава фонд за близките на жертвите и ще инвестира половин милиард евро в Генуа.Шефът й Фабио Черкиай обяви, че не е имало данни за нередности по съоръжението и че следствието трябва да изясни случая.

Жертвите на рухналия край Генуа мост вече са 42

Жертвите на рухналия край Генуа мост вече са 42

Спасители, разчистващи развалините на рухналия мост край италианския град Генуа, откриха още едно тяло, която според тях е последно, съобщиха световни...