Семейства, разделени от корейската война в средата на миналия век, се събраха за кратка, но много емоционална среща. Затоплянето на отношенията между Пхенян и Сеул позволи на майки и бащи да видят децата си за пръв път от десетилетия.

Изтеглени са с жребий. 89 корейци сред хиляди желаещи да видят поне замалко близките си след десетилетия раздяла.

Срещата се състоя в севернокорейския планински курорт Кумган. За много от участниците тя беше първа и последна, предвид напредналата им възраст. 92-годишна жена видя 71-годишния си син, за когото дори не знаела, че е жив. След повече от половин век раздяла роднини се викаха по име, за да се познаят.

© БТА
Десетки южнокорейци пристигнаха в Северна Корея за срещи с роднини

Десетки южнокорейци пристигнаха в Северна Корея за срещи с роднини

Няколко десетки възрастни южнокорейци пристигнаха в Северна Корея за срещи със свои роднини, които не са виждали след края на Корейската война през 19...

Днешната среща е първата от три години насам. До края на седмицата ще има още. Те са единствената надежда за оцелелите от Корейската война да контактуват с близките си. От 2000-та година с прекъсвания това беше възможно при 20 поредици от срещи в Демилитаризираната зона. Тя се намира на границата между двете Кореи, определена от сключеното през 1953-та примирие.

© БТА

В продължение на три години световните лагери мерят сили във войната между Севера и Юга на Корейския полуостров. Над един милион души губят живота си. Над два и половина милиона - дома си. Стотици хиляди са разделените семейства. Мнозина продължават да живеят с надеждата, че някъде там, отвъд постовете, близките им са живи и също мислят за тях. Абсурдна ситуация в ерата на комуникациите.