НОВИНИ

Роднините на Омар Зайед искат обективно разследване

Роднините и приятелите на палестинеца Омар Зайед, който беше открит мъртъв в двора на палестинското посолство в София, настояват разследващите да обявят причините за смъртта му. В противен случай заплашват да сезират европейските институции.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:44, 16.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Близките на Зайед днес се събраха на демонстрация пред Съдебната палата. От прокуратурата не получихме никаква нова информация по случая.

Раня Зайед - жена на Омар Зайед: Идваме тук, за да ни дадат истинската експертиза. И защото има огромно забавяне, вече три седмици. Ако не се вземат мерки, ще работим на европейско ниво.
Кашев Зайед - брат на Омар Зайед: Надяваме се от българска страна да ни съдействат и да ни помогнат да разследваме по-бързо случая - така че всички да разберат истината, не само ние.

Кашев Зайед е част от палестинската комисия, на която президентът Махмуд Аббас възложи да проучи обстоятелствата около смъртта на брат му. През 86-та Омар е осъден доживот за убийството на еврейски студент, но по-късно успява да избяга. През декември се получава искане от Израел за екстрадиция до българските власти и палестинецът се скрива в посолството. Роднините на Зайед смятат, че не е получил нужната защита - затова искат и оставката на посланика.

"Най-обикновени места има камери, а в посолството да няма камера - това не е нормално", обясни синът му.

"Той ходи за защита там, защото Израел искат да го вкарат в затвора", каза жена му.

От прокуратурата са им обещали информация в петък. Ако това не стане, палестинците обявиха, че ще се съберат отново пред Съдебната палата и ще задействат контактите си в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 лева глоба за паркиране по велоалеите в Пловдив
50 лева глоба за паркиране по велоалеите в Пловдив
Искат мораториум върху промените в парковете
Искат мораториум върху промените в парковете