Родопската теснолинейка Септември -Добринище е в топ 10 на най-живописните маршрути в Европа според класация на британския вестник „Гардиан". В класацията попадат и железопътни маршрути от Португалия, Италия, Унгария,Гърция. От сдружение „За теснолинейката" определиха този факт като повод за гордост и израз на възхищението на света от това, което притежава страната ни.

Според председателя на сдружение „За теснолинейката" Кристиан Ваклинов с живописния си маршрут родопската теснолинейка привлича туристи от цял свят.

Криситан Ваклинов: Има буквално семейства, които кацат в София, взимат си кола под наем, пътуват до Септември, правят пътуването до Добринище и обратно, един ден или два дни - обратно на самолета и заминават за своята страна.

От две години за улеснение на туристите е направен и аудиотур, който описва маршрута на теснолинейката на български, английски и руски език.

Родопската теснолинейка празнува 80-годишен юбилей

Родопската теснолинейка празнува 80-годишен юбилей

Родопската теснолинейка празнува 80-годишен юбилей с празнично пътуване от гара Септември до гара Белица. На тази дата през 1939 година цар Борис Трет...

Анатоли Костов, създател на аудиотура: Според статистиката за последните 6 месеца от услугата на приложението са се възползвали най-много руски граждани.
Кристиан Ваклинов: Има много немци, французи, идват и от азиатските страни, чуждестранни граждани. И всички са възхитени.

Радващ е фактът, че нараства интересът към влакчето и на българските туристи, отбеляза Ваклинов. По думите му от БДЖ са предприели действия за модернизиране на част от локомотивите, които се движат по линията. По-добро е и разписанието на влаковете, което улеснява както местните хора, така и туристите.

Инициативи за популяризиране  на единствената теснолинейка у нас

Инициативи за популяризиране на единствената теснолинейка у нас

Различни инициативи за популяризиране на единствената теснолинейна железница у нас осъществява сдружение „За теснолинейката”. Сдружението е създадено...