НОВИНИ

Родопската теснолинейка празнува 80-годишен юбилей

Родопската теснолинейка празнува 80-годишен юбилей с празнично пътуване от гара Септември до гара Белица. На тази дата през 1939 година цар Борис Трети открива новопростроената отсечка, като лично управлява локомотива на първия влак.

bnt avatar logo
от Деница Тьорнова
09:32, 30.07.2019 (извънредно)
9735
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Два ретро вагона от царско време и парен локомотив, подобен на този, който е управлявал Цар Борис Трети, се превърнаха в истинска атракция за пътниците на гара Септември.

Кристиан Ваклинов - Гражданско сдружение „За теснолинейката": Локомотивът е произведен 1949 г. Тоест, и той е юбиляр тази година. Става на 70. Възстановен е от БДЖ през 2004 г. и вече 15 години се използва за организиране на атракционни пътувания.

Вагоните са запазени в автентичния си вид.

Жена: Не ги помня тези дървени пейки, явно съм по - малка просто.

Така е изглеждало луксозното купе по царско време. Няма ги дървените пейки, седалките са меки и тапицирани. Има дори възможност за регулиране на температурата.

Освен с разходката из ретро вагоните и парния локомотив, десетки ентусиасти отбелязаха паметната дата и с пътуване по трасето на царя до гара Белица. Влакът „Родопи" потегли точно в 8.45 часа. Още седем пъти дневно теснолинейката приема пътници и по живописния маршрут преминават близо 600 души.

Вижте още в репортажа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственикът на ТАД груп е задържан на летището в София
Собственикът на "ТАД груп" е задържан на летището в София
До 5 август всички домашни прасета в област Добрич трябва да бъдат умъртвени
До 5 август всички домашни прасета в област Добрич трябва да бъдат умъртвени