Негово Светейшество Патриарх Неофит уважи честването на 140-тата годишнина от рождението на Екзарх Стефан, който е роден в Широка лъка. Целият Свети синод и стотици миряни присъстваха на тържеството.

Широка Лъка, Смолян

Негово светейшество патриарх Неофит беше посрещнат в църквата Успение на Пресвета Богородица в Широка лъка, където Пловдивският митрополит Николай отслужи Заупокойна Света литургия в памет на Екзарх Стефан. По-късно пред паметника на Екзарха патриархът произнесе слово.

Патриарх Неофит: Със особена светлина грее към нас образът на блаженият наш предшественик и трети български Екзарх Стефан. Образ на изряден духовник, вдъхновен богослов и всеотдаен архипастир, отдал всичките си сили и богати дарования в полза на Светата Христова църква и своя обичан народ. Днес, десетилетия след неговото блажено отшествие, образът му стои пред нас още по-внушителен, за да ни напомня как трябва да се служи на народ, църква и отечество.

Сред стотиците миряни на тържеството беше и един от наследниците на Екзарх Стефан.

Илия Матов, праплеменник на Екзарх Стефан: Това безспорно е най-начетения, най-издигнатият български духовник, завършил е два университета, има две дисертации и просто съм изключително горд и с преклонение към този голям, голям човек.

За жителите на Широка лъка честването се превърна в голям празник.

Признание към Екзарх Стефан, този велик българин, който е спасител на българските евреи и с много още достойнства.

Българският патриарх благослови присъстващите на тържеството. А паметникът на Екзарх Стефан беше отрупан с венци и цветя.