НОВИНИ

Родопското село Широка лъка за първи път посрещна български патриарх

Негово Светейшество Патриарх Неофит уважи честването на 140-тата годишнина от рождението на Екзарх Стефан, който е роден в Широка лъка. Целият Свети синод и стотици миряни присъстваха на тържеството.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
21:01, 23.09.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Негово светейшество патриарх Неофит беше посрещнат в църквата Успение на Пресвета Богородица в Широка лъка, където Пловдивският митрополит Николай отслужи Заупокойна Света литургия в памет на Екзарх Стефан. По-късно пред паметника на Екзарха патриархът произнесе слово.

Патриарх Неофит: Със особена светлина грее към нас образът на блаженият наш предшественик и трети български Екзарх Стефан. Образ на изряден духовник, вдъхновен богослов и всеотдаен архипастир, отдал всичките си сили и богати дарования в полза на Светата Христова църква и своя обичан народ. Днес, десетилетия след неговото блажено отшествие, образът му стои пред нас още по-внушителен, за да ни напомня как трябва да се служи на народ, църква и отечество.

Сред стотиците миряни на тържеството беше и един от наследниците на Екзарх Стефан.

Илия Матов, праплеменник на Екзарх Стефан: Това безспорно е най-начетения, най-издигнатият български духовник, завършил е два университета, има две дисертации и просто съм изключително горд и с преклонение към този голям, голям човек.

За жителите на Широка лъка честването се превърна в голям празник.

Признание към Екзарх Стефан, този велик българин, който е спасител на българските евреи и с много още достойнства.

Българският патриарх благослови присъстващите на тържеството. А паметникът на Екзарх Стефан беше отрупан с венци и цветя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Норвежките власти задържаха руски гражданин за шпионаж
Норвежките власти задържаха руски гражданин за шпионаж
Товарен кораб под швейцарски флаг беше нападнат от пирати край Нигерия
Товарен кораб под швейцарски флаг беше нападнат от пирати край Нигерия