Роджър Дийкинс може би се доближи до получаване на „Оскар“ за операторско майсторство с 14-ата си номинация за отличието, след като спечели наградата на Американското дружество на операторите за филма \Блейд Рънър 2049“, предаде Асошиейтед прес.

© БТА

Съпругата му Джеймс Дийкинс получи наградата от негово име, като поясни, че в момента той снима филм в Ню Йорк. Роджър Дийкинс и преди е получавал награди на Американското дружество на операторите, но не и "Оскар". Съпругата му отбеляза, че той поделя наградата с останалите участвали в надпреварата за нея негови колеги, които са номинирани и за „Оскар“ за операторско майсторство.

Роджър Дийкинс победи Бруно Делбонел („Най-мрачният час“), Хойт ван Хойтема („Дюнкерк“), Дан Лаусцен („Формата на водата“) и Рейчъл Морисън („Затънали в кал“) в съревнованието за наградата на Американското дружество на операторите. Морисън е първата жена, участвала в надпреварата за наградата на Американското дружество на операторите. Тя е и първата жена, номинирана за „Оскар“ за операторско майсторство в 90-годишната история на тези отичия.