Един от най-големите миньорски комплекси на територията на Австралия е въвел нов начин за поддържане щастието на служителите. Комплексът притежава специална стая, в която музикално надарените миньори могат да свирят рок музика по време на обедни почивки или преди работни смени.

Това може да изглежда като обикновена музикална сесия на някоя гаражна банда, но всъщност са австралийски миньори, които релаксират преди да започне нощната им смяна в златна мина. Работниците репетират в специално изградена музикална стая.

Бърни Ралф - миньор: За нас миньорите, работният ден може да бъде изключително монотонен и затова подобни възможности ни доставят радост.

Около 750 души работят в златните мини, но те, за разлика от други, могат да ползват услугите на фитнес зала, плувен басейн и игрище за мини голф. Всички тези развлекателни дейности са изградени с инвестиции от концесионерите.

Андрю Байуатър - генерален ръководител на миньорския комплекс: Изградихме тези съоръжения с цел да разнообразим живота на служителите ни и по този начин да намалим риска те да развият психични заболявания.

Този риск при миньорите не е за подценяване. Проучване на университета Къртин в Австралия показва, че е всеки трети миньор развива някаква форма на психично разстройство.

Джеръми Галовей - служител в мината: Музикалната стая е дар за всеки един от нас, защото без нея хората нямаше да се забавляват по този начин.

Макар и не всички миньори да имат музикален слух и опит, това не им пречи да свирят ежедневно рок енд рол, преди да влязат в недрата на земята. Всъщност крайният резултат не звучи никак зле.