Арести в Иран заради сваления украински самолет. Все още не е ясен броят на задържаните, както и позициите, които те заемат. Иранският президент Хасан Рохани заяви, че ще бъде създаден специален съд, който да разследва катастрофата, при която загинаха 176 души.

"Непроситма грешка", за която ще има "наказани", увери иранският президент.

Хасан Рохани, президент на Иран: Сериозността на ситуацията изисква съдебната система да създаде специален съд с високопоставен съдия и експерти. Това не е обикновен случай. Целият свят ни гледа.

Гледа обаче и цял Иран. Закъснялото признание за вината предизвика вълна от недоволство. По официални данни при протестите през последните четири дни са били задържани около 30 души.

© БГНЕС

Отговорност за катастрофата вече пое командващият военновъздушните сили на Ислямската републиканска гвардия. Според Рохани, който е бивш командир от иранската противовъздушна отбрана, за подобна трагедия не може един човек да носи отговорност.

Хасан Рохани, президент на Иран: За хората е важно, всеки, който в този инцидент е проявил грешка или небрежност, да бъде установен. Всеки, който трябва да бъде наказан - да бъде наказан.

61 от жертвите на катастрофата вече са идентифицирани. Тленните им останки ще бъдат предадени на семействата им. Почти седмица след катастрофата остава въпросът защо при военни удари, Техеран не е затворил въздушното си пространство за граждански полети.