НОВИНИ

Ролс-Ройс може да стане производител на първия турски изтребител

Турция и британската компания Ролс-Ройс скоро може да подпишат договор за съвместен проект за производство на първия турски изтребител TF-X, предаде ТАСС.

ролс ройс стане производител първия турски изтребител
bnt avatar logo
от БНТ
13:48, 07.10.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Това съобщи днес турският в. "Сабах" след преговори в Анкара на генералния директор на Ролс-Ройс Уорън Ийст с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм.

Според източници на "Сабах", запознати с преговорите, британската компания е направила предложение, предвиждащо разработка на дизайна на бойния самолет, пълен процес на сглобяването му, както и производство на двигателите в Турция. В случай че бъде постигнато споразумение, производството ще бъде организирано с местен партньор, на който британският производител обещава да предаде нужните технологии, пише вестникът.

"Сабах" припомня, че ръководството на Ролс-Ройс по-рано е изразило готовност да вземе участие в проекта за производство на TF-X.

Турция разработва проекта за изтребител, или "национален боен самолет", от 2011 г. Той трябва да замени остарелите вече изтребители F-16, които в момента са на въоръжение в турските военновъздушни сили и се сглобяват в Анкара по лиценз на американската корпорация Локхийд Мартин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е получила от ЕС 5,4 млрд. евро от 2007 до 2013 година
България е получила от ЕС 5,4 млрд. евро от 2007 до 2013 година
Служители от Национална полиция разкриха нелегална наркооранжерия
Служители от "Национална полиция" разкриха нелегална наркооранжерия