НОВИНИ

Роман Василев с критика за освобождаването на Джок Полфрийман

Бившият заместник градски прокурор на София Роман Василев определи решението на съда за учудващо и немотивирано. Според Василев е необясним фактът, че председателстваният от съдия Калин Калпакчиев състав не е изследвал в дълбочина не само всички доказателства, но и поведението на осъдения за убийството на Андрей Монов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Михаил Врабчев
19:45, 21.09.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Мотивите, с които 2-ри състав на Апелативният съд в София освобождава предсрочно Джок Полфрийман са непълни, категоричен е Роман Василев, който е работил по разследването на убийството на Андрей Монов.

Роман Василев, бивш заместник градски прокурор на София: Ако върнете назад, може да видите неговото арогантно поведение. Пример е репликата: "мен ме осъди най-корумпираният съд в една корумпирана държава". Неговото поведение по време на досъдебното производство - скачането, обиждането на състава на съда. Това би трябвало до влезе като основание в мотивите на съда. Това нещо виждам, че го няма.

В мотивите си апелативният съдебен състав с председател Калин Калпакчиев, обаче, се позовава на положителни характеристики от външни организации, както и от пастор и отец, които проповядват в затвора.

Според Роман Василев неубедителни са и доказателствата, с които съда се мотивира, че Полфрийман се е поправил и не представлява обществена опасност. Бившият прокурор обръща внимание, че поведението на австралиеца при първоначалното му задържане на 31 декември 2007 г. е предизвикало съдия Мими Петрова близо час да му обяснява, че няма как едно убийство да се оправдава с морални подбуди. И го сравнява с вчерашната реакция на Полфрийман при излизането от затвора.

Джок Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов (крещи): "Благодаря на Десислав Трайков, заместник-началник на затвора.

Роман Василев, бивш заместник градски прокурор на София: Това е същото поведение, което беше на мярката за неотклонение и през целия му престой в местата за лишаване от свобода и при освобождаването той е същият, какъвто си е бил.

Според Василев дори и заличени, петте наказания на Джок Полфрийман, наложени докато е излежавал присъдата си, също трябва да бъдат анализирани при преценката на решението за предсрочно освобождаване от затвора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериозни щети след две по-силни земетресения в Албания
Сериозни щети след две по-силни земетресения в Албания
Белият дом се е опитал да изтрие важна информация за климатичните промени
Белият дом се е опитал да изтрие важна информация за климатичните промени