НОВИНИ

Роми масово припознават децата си

Роми масово припознават децата си в бургаския квартал Горно Езерово, в противен случай ще им спрат детските надбавки. Инициативата е на кметицата на квартала. Така тя намери начин да се справи с източването на държавни средства за социални помощи, получавани от представящи се за самотни майки.

bnt avatar logo
от Юлиана Шопова
09:01, 19.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Николинка Райчева и Йордан Василев живеят заедно от близо десет години и имат три деца. За да получава социални помощи, до скоро жената се представяла за самотна майка. След като кметицата на квартала ѝ обяснила, че губи повече като се представя за самотна майка, Йордан решил да припознае трите си деца.

Николинка Райчева: "Ние си признахме, благодарение на кметицата. Тя ни каза да си признаем децата, защото така е по-добре. Да се наложи на родителска среща да отидем сама ли да бъда нали и той трябва да е там".
Йордан Василев: "Така ми е по-щастливо. Ето осигурих си децата и ми взеха фамилията".

От една година кметицата на Горно Езерово се опитва да се справи с източването на държавни средства под формата на социални помощи от т.нар. самотно живеещи ромски майки. Тя решила помощи да получават само тези семейства, чиито деца са припознати от родителите си.

Иванка Георгиева - кмет на квартал „Горно Езерово": "Започнах едни разговори с млади хора, с млади двойки основно, като им показах ползите от това да припознаят децата си. И голяма част се съгласиха с мен".

В картала вече сключиха и първият граждански брак.

Петьо Райчев: "Това осигурява живота на тях и на жена ми. По-доволни сме."

През пролетта се очаква още десет семейства да узаконят връзката си. Когато всички припознаят децата си. Иванка Георгиева обещава да не спира до тук. Тя е категорична, че ще положи всички усилия да помогне на ромите да се ограмотят и да получат поне основно образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разплита ли се истината около масовия убиец в Рейна?
Разплита ли се истината около масовия убиец в "Рейна"?
Нов бунт избухна в бразилски затвор, има убити и ранени​
Нов бунт избухна в бразилски затвор, има убити и ранени​